Menopoz Nedir?

menopoz nedir, menopoza girmiş kadın, kadınlarda menopoz,

Menopoz, sadece son adet dönemine verilen addır. Ancak çoğu kadın için çok daha fazla anlam taşır. Halk arasında menapoz, menepoz ya da menopoz diye de adlandırılır. Menopoz döneminde yumurtalıklar iki kadınlık hormonu olan östrojen ve prosgesterojen salgılanmasını yavaşlatır ve bir süre sonra da durdurur. Bir kadın bir yıl boyunca adet görmüyorsa bu durum menopoz diye adlandırılabilir.

Menopoz, hayatın doğal bir aşaması olarak kabul edilmektedir, başka bir deyişle de kadınların bebek doğurma fonksiyonlarının durduğu evredir. Menopozun kadın hayatının doğal bir parçası olması hiçbir şey yapmadan beklenilmesi anlamına gelmez. Günümüzde laboratuar koşullarında kadın yumurtalık ve hormonların üretilip çoğaltılmasıyla bu kavram daha da ön plana çıkmıştır. Menopozda azalan yumurtalık ve hormonların yerine konması ile menepoza ait tüm hastalık ve olumsuz değişiklikler kolaylıkla önlenebilmekte ve en aza indirilebilmektedir.

Menopozun yol açtığı olumsuzluklar nelerdir?

  • Ateş basması, terleme, çarpıntı.
  • Uykusuzluk, sinir (anksiyete), halsizlik, depresyon, unutkanlık.
  • Cinsel istekte azalma. (libido)
  • Damar sertliği (ateroskleroz) gelişme eğilimi.
  • Cinsel organlarda çekilme, kuruluk,
  • Cinsel birleşme sırasında ağrı.
  • Kilo almaya yatkın olma.
  • Konsantrasyon düşüklüğü, zihinsel fonksiyonların yavaşlaması.
  • İdrar kaçırma ve idrar yollarında atrofi ortaya çıkmaktadır.

Menapoza girme yaşı kaçtır?

Global olarak menopoza girme yaşı 51 olarak belirlenmiştir. Lakin kişinin yaşadığı coğrafyadan, iklim türünden ve çevresel faktörlerden dolayı bu yaş ülke ülke farklılık gösterebilir. Türkiye’de menopoza girme yaşı 45-47 arasındadır. Menopoza girme yaşını belirleyen başka bir unsur da kadının anne ve teyzesinin menopoza girme yaşıdır (bu durum bize menopoz yaşında genetik aktarımın rolünü gösterir). Menopoz 30’lu yaşlarda (erken dönemde) görülebileceği gibi 50’li yaşların ortalarında (geç dönemde) da görülebilmektedir.

menepoz belirtileri, serinleyen kadın, yellenen kadın,

Menopozun belirtileri nelerdir?

Kadınlar bir sabah uyanıp da kendilerini menopoza girmiş bir şekilde bulmazlar. Menopoz, 20 yıl süren değişiklikler içerisinde oluşan bir durumdur. 40 yaşından sonra kadınlarda önce yumurtaların azalması ile oluşup düzensizleşen adet kanamaları ile devam eder. Bunlarla birlikte aralıklı ateş basması, terlemeler ve psikolojik bozukluklar ortaya çıkmaya başlar. Daha sonra rahatsızlıklar giderek artar ve adet kanaması tamamen kesilir.

Menepozda nasıl bir tedavi izlenmelidir?

Menopozun baskılarını en aza indirilmesindeki en önemli faktör erken tanıdır, çünkü menopozdaki kayıplar ilk yıllarda çok daha fazladır. 6 aydan daha fazla gecikme varsa adet gecikmeleri araştırılarak kandaki östrojen hormon (FSH) ölçülerek kesin tanı konur. Ancak adet düzensizlikleri ve düzensiz kanamalar her zaman menopoz belirtisi değildir. FSH değerinin 35- 40 pg/ml arasında olması menopoza giriş sürecinin başladığının fakat seyrek de olsa gebelik görülebilme ihtimalini gösterir. Aynı nedenlerle kadın cinsel organlarında oluşabilecek kanser riski gibi ciddi rahatsızlıklar oluşabileceğinden hasta hemen doktoruna başvurmalı ve bu hastalıklar dikkatle araştırılmalıdır.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir