Gebelikte RH Uyuşmazlığı

hamilelikte kan uyuşmazlığı, kan uyuşmazlığı, kan uyuşmazlığı testi, kan uyuşmazlığı dna,

Hamilelik döneminde en önemli konulardan biri de gebelikte rh uyuşmazlığı olup olmadığıdır. Özellikle eşlerin kan gruplarına göre böyle bir risk faktörü mevcut ise bu konuya özen gösterilmelidir. Bu süreçte annenin kan grubunun bilinmemesi durumunda hem annenin hem de bebeğin sağlığı riske atılmış olmaktadır.

Gebelikte yapılan tetkikler sonucunda bir rh uyuşmazlığı tespit edilmişse bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Ancak rh uyuşmazlığı gerekli önlemler alındığında herhangi bir tehlike barındırmayacaktır. Bu yüzden kendilerinde kan uyuşmazlığına dair doktorlarından bir haber alan hamilelerin panik yapmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

gebelikte rh uyuşmazlığı, kan alan hemşire, gebelikte kan alma, hamile kadından kan alma, gebe kadından kan alma,

Gebelikte RH Uyuşmazlığı Testi

Öncelikli olarak anneye bir test yapılarak hamilelikte bir kan grubu ölçümü yapılmalıdır. Elbette bu aşama da babaya da kan grubu tespiti yapılmalıdır. Eğer kan uyuşmazlığı söz konusu ise indirekt coombs testi doktorun uygun görüldüğü aralıklarla gerçekleştirilmelidir.

Doktorunuz yapılan testlere göre duruma bakar ve eğer gerekli görüyorsa hamileliğinizin 28. haftasında erken korunma iğnesi yapar. Ancak bu her durumda yapılmamaktadır. Doğumdan sonra ise bebeğin kan grubuna bakılarak tekrar bir değerlendirme gerçekleştirilir. Gerekli görülmesi durumunda bebeğin doğumundan itibaren 72 saat içerisinde antikor üretimini engelleyecek Rh hiperimmunglobin enjeksiyonu da gerçekleştirilir. Hamilelik boyunca kandaki antikor düzeyi devamlı olarak ölçülmelidir. Eğer antikor düzeyi yüksekse bebeğin sağlığı perinatoloji kliniğinde takip altına alınır.

Rh uyuşmazlığı çok fazla mesleki bilgi içerdiğinden anne ve babalar için oldukça kafa karıştırıcı olabilmektedir. Konu hakkında bilgi edinemeyen eşler bu konudan tedirgin olmaktadır. Halbuki rh uyuşmazlığı sorunu tıp dünyasında artık oldukça basit bir işlem ile kontrol altına alınabilen bir durum. Bu yüzden gerekli tetkiklerin yapılması ve kontrollerin aksatılmaması durumunda herhangi bir risk söz konusu değildir.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir