Aile Terapisi

aile terapisi, terapi görseli, ailede içerisinde sorunlar,

Aile terapisi; aile bireylerinin sorunların üstesinden gelmesinde yardımcı olmak ve ailenin güçlerini birleştirerek birlikteliklerini sağlamak ve sosyal ağlarında destek amacı ile yapılan terapi şeklidir. Ailenin işleyişi yanında, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkileriyle birlikte aile içi iletişimlerini de konu almaktadır.

Aile terapisinin amacı: “ailenin sağlamlaştırmasını artırmak ve bireyler arasında iletişim sorununu çözmektir.

Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi sistematik kurama dayanan bir terapi türü olup bireylerin karşılıklı birbirlerini etkilemeleri ve duygu düşünceleri üzerine yapılır. Sorunun oluşumunda yer alan aile bireylerinin rolü anlamaya çalışılarak çözüme odaklanır ve bütün fertlerin davranışları bir bir incelenerek bir çözüme ulaşılmaya çalışılır.

Sağlıklı aileler problemi kendileri çözer!

Sağlıkla aile karşılarına çıkan her türlü sorunu büyümeden kendi içinde çözerek gelişmeye devam eden aile türüdür ve işlevlerini sorunsuz olarak yeni gitmektedirler. Ailelerin işlevlerini sağlıksız yerine getirmesi durumunda roller birbirine karışır ortam bozulur. Problem çözmeyin ailede ilişkiler azalır hatta iletişimde bireyler birbirine karışık mesajlar verir.

Bu problem ruhsal problemleri ve ruhsal sağlık problemlerini de beraberinde getirerek bireylerin rollerinin net olmaması durumunu ortaya çıkarır. Aile terapisi ise ailelerin sosyal uyumu içinde olmalarını sağlamak ve aile ortamı oluşturmasına katkı sağlamak amacıyla bu konuda gerekli eğitimleri almış profesyonel kişiler tarafından yapılmaktadır.

aile sorunları, sorunlu aile, barışan aileler,
aile sorunları, evlilik içi sorunlar,

Aileler Bu Terapiden Ne Bekler?

Terapi ile ilgili bazı çiftler ne beklediğini ya da kendilerini anlatmakta zorluk çekerler. Ve bu çiftler daha terapiye başlamadan hayal kırıklığı yaşadıklarını tarif ederler beklentilerini anlatmaya çalışırlar. Ve bundan kötüsü gerçek sorunları anlatmazlar terapi ile bu problemleri çözmeye çalışırlar. Terapist ise sorunların ne olduğunu anlamaya çalışarak problemleri çözmek için bireylerin kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerine yardımcı olur.

Aileler genelde yeni doğan bebekleri olduğunda kendilerine yeterli zaman ayıramazlar. Bu ebeveynler terapiye geldiklerinde çaresizliklerinden yıkanırlar. Böyle çiftlerin geçmişte yaşadıkları baskılar kişisel problemleri de beraberinde getirip kendilerine zaman ayırmadıklarından ve maddi sorunların da eklenmesiyle ilişkinin bozulmasına kadar gidebilir. Bu aileler çocuklarına yardım ederken kendi problemleriyle yüzleşir ve değişimi kabul ederek terapistin yardımıyla normal hayata dönmeye çalışırlar.

Aile Terapisinde Hangi Konulara Odaklanılır?

Terapisinde bireyleri ayrı zamanda yaşanan huzursuzluk, çocukların anne ve babaları arasındaki uyum sorunları, çocukların öz güven eksikliği, davranış çeşitleri, sağlık sorunları ve aile içi şiddet gibi problemlerin çözümün de gerekli terapi desteği verilmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir