En Yaygın 6 Psikolojik Hastalık

psikolojik hastalıklar, psikolojik hasta, psikolojik deli, psikolojik rahatsız,

Psikolojik hastalıklar, Ülkemizde en çok görülen en yaygın psikolojik hastalık türler genellikle duygusal ve zihinsel hastalıklar olarak da tanımlanabilmektedir. Kişide bulunan mevcut sorunlardan veya kalıtsal olarak başlayan bu rahatsızlıklar, farklı gruplara ayrılarak tedavi edilmektedir. Psikolojik hastalıklar genel olarak çocuklukla alakalı sorunlara dayanıyor olsa da, sonradan gelişen bir travma sonrası da sıkça görülebilmektedir.

1- Depresyon

depresyon, depresyondaki kadın, depresyondaki insan, depresyona girmiş insan,
depresyona girmiş insan

Hemen hemen her insanın hayatında en az bir defa başına gelen depresyon, yoğun duygu değişimi veya travmalar sonrasında sıkça görülebilmektedir. Minimum 2 hafta süre ile devam eden depresyon, bazen aylarca sürebilmektedir. Bu aşamada olan hastalar karamsar düşüncelere sahip olur ve kendine zarar verme eğilimleri fazlalaşır. Depresyona herkes girebilir. Ama önemli olan kolayca bu durumdan çıkmaktır.

2- Panik Atak

panik atak, panik atak geçiren kadın, panik atak geçirme anı, panik atak hastalığı,
panik atak geçiren kadın

Kişilerde ansızın kendini gösterebilen bu hastalık, sosyal hayatı da oldukça fazla etkileyebilmektedir. Birden fazla türe sahip olan panik atak hastalığı genellikle aşırı heyecan, hızlı kalp atışı, nefessiz kalma hissi, ateş basması, uyuşma, terleme ve mide bulantısı gibi etkiler gösterebilmektedir.

3- Yaygın Anksiyete Bozukluğu

anksiyete bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, anksiyete bozukluğu olan kişiler, yaygın anksiyete bozukluğu olan adam,
anksiyete bozukluğu olan adam

Farklı sınıflara ayrılan ruhsal rahatsızlıklardan bir diğeri de yaygın anksiyete bozukluğudur. Özellikle çocuk ve genç yaşta görülen bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu, aşırı endişe durumu, tasa, kaygı, ölüm korkusu, sürekli kötü bir şey olacakmış gibi hissetme gibi duygusal belirtiler ile kendisini göstermektedir. Genellikle ilaç tedavisine gerek duyulmayan bu rahatsızlıkta, psikolojik destek alınması şarttır. Erken zamanda başlanan psikiyatri ile konuşma seansı tedavisi oldukça faydalıdır.

4- Bağımlılıklar

bağımlı, bağımlı adam, bağımlı insan, alkol bağımlısı,
bağımlı insan

Alkol, tütün, ilaç veya uyuşturucu gibi maddelere olan bağımlılık kişinin isteği ile veya isteği dışında oluşabilmektedir. Farklı sınıflarda ayrılan bağımlılık türleri, yalnızca kişinin kendisine değil topluma da zarar verebilmektedir. Özellikle uyarıcı madde, alkol ve uyuşturucu bağımlılıklarında kişi hastane gözetiminde tedavi edilmelidir.

Bağımlılıkta da en önemli sorun, bağımlı kişilerin bunu kabl etmemesidir. “İstediğim zaman bırakırım ben bunu, şuan bırakmak istemiyorum” bir kaçış söylemidir. Veya; “ben şu kadar içiyorum.” “Bak mesela dün hiç içmedim.” tarzında söylemler genellikle gerçeği yansıtmaz. En yaygın psikolojik hastalık olan bağımlılık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü sadece hasta kendine değil, çevresine ve topluma da zarar vermeye başlar. İş hayatı biter, ailevi ilişkileri zedelenir. İyiliğini isteyen gerçek arkadaşlarından uzaklaşıp diğer bağımlı arkadaşlarına doğru yönelerek arkadaş çevresi de bozulur.

5- Tükenmişlik Sendromu (Burnout)

tükenmişlik sendromu, tükenmişlik sendromu geçiren adam, tükenmişlik sendromu geçiren çalışan,
tükenmişlik sendromu geçiren çalışan

Tükenmişlik sendromu kişinin sürekli bir şekilde stres, yorgunluk ve uykusuzluk yaşaması sonrasında görülebilmektedir. Bedensel ve psikolojik olarak belirtiler gösterebilen tükenmişlik sendromu acilen tedavi edilmelidir. Özellikle normal çalışma saatinden daha fazla çalışma yapılması durumunda ve bunun devamlı tekrarlanması durumunda bu sendrom ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde en yaygın psikolojik hastalık olarak değerlendirilen tükenmişlik sendromu, çoğu hasta tarafından bilinmez. Bilinse de göz ardı edilir. Çünkü en yazık ki ülkemizde bu doğal olarak karşılanmaktadır. Çok fazla mesaiye kalan çalışan işini kaybetmemek adına yaşadığı bu psikolojik sorunu göz ardı etmektedir.

6- Obsesif Kompülsif Bozukluk

obsesif kompülsif bozukluk, obsesif kompülsif bozukluğu, obsesif insan, obsesif kompülsif bozukluğu olan adam, obsesif kompülsif bozukluğu olan insan,
obsesif kompülsif bozukluğu olan insan

Kadın ve erkeklerde görülme oranı birbirine oldukça yakın olan obsesif kompülsif bozukluk, pek çok ruhsal hastalık gibi kalıtsal veya çocukluktan gelen sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Ülkemizde en yaygın psikolojik hastalıklardan olan Obsesif kompülsif bozukluk hastalığına sahip kişilerden sıklıkla; “Ütünün fişini çektim mi?, kapıyı kilitledim mi?, ocağın altını kapattım mı?” gibi sözler duyabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir