Diş Çürümesi Nedenleri

diş çürüğü, ikon diş çürüğü, diş çürüğü görseli, çocuklar için diş çürüğü,

Diş çürümesi nedenleri dişlerin yapısı gereği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunun en başlıca sebebi genetik faktörler olmakla birlikte hayatımız boyunca edindiğimiz beslenme alışkanlıkları gibi faktörler de diş yapımızı etkileyen durumların başında geliyor. Ancak her ne olursa olsun dişlerin çürüyebilmesi için dış etkenler oldukça etkili. Bunun için küçük yaşlardan itibaren çocuklara diş ve ağız bakımına ait alışkanlıklar kazandırılmalı‚ büyüyen bireylerin de çürüklere karşı tek bir gün bile bakımlarını aksatmamaları gerekir. Şimdi gelelim dişlerimizin çürümesinde etkili olan faktörlere.

Dişleri çürüten temel faktör dişlerimizin yüzeyinde biriken bakterilerdir. Biriken bu bakteriler zaman içerisinde diş minesine zarar vermeye başlarlar. Bu da diş çürüklerini beraberinde getirir. Bakterilerin oluşumu ise tamamen kişinin ağız ve diş sağlığına önem vermediğinin bir göstergesidir.

komik diş çürüğü, animasyon diş çürüğü, diş çürüğü icon,
diş çürüğü animasyonu, iconları

Diş Çürümesi Neden Olur?

Diş çürümesinin ilk sebeplerinden biri şüphesiz ki sigaradır. Sigara içeriği itibari ile onlarca zehirli maddeyi barındırıyor. Tiryakilerin her gün defalarca sigara dumanını içlerine çekmeleri de dişler üzerinde bu zehirli artıkların kalmasına sebep veriyor. Dişin en dışında bulunan tabaka olan diş minesi de zaman içerisinde bu artıklara dayanamıyor ve yavaş yavaş küçük delikler açılmaya başlıyor. Sonuç olarak diş çürüğü oluşuyor. Bu sebeple, diş çürümesi nedenleri sıralanmaya başlandığı zaman ilk sırada sigara yer almaktadır.

Yemek artıkları ise diş çürüklerine sebep olan diğer bir faktör. Yemekleri yedikten sonra dişlerinizin aralarında çok sayıda kalıntı bulunur. Bunlar çoğunlukla sizin hissedebileceğiniz büyüklükte olmazlar. Bu yüzden basit bir fırçalama ile onları temizlediğimiz algısına kapılırız. Diş fırçalamayı doğru uygulamayı bilmiyor oluşumuz ve diş ipi‚ gargara kullanmayışımız çürükleri de beraberinde getirir. Diş aralarında temizlenmeden kalan yemek artıkları bakteri oluşumunu tetikler. Artan bakteriler de zamanla çürüklere dönüşürler.

Not: Yemekten hemen sonra dişler fırçalanmamalıdır. Bu diş minelerine zarar vermektedir. En sağlıklı yöntem yatmadan önce dişlerin fırçalanmasıdır. Veyahut yemek yeme aksiyonu bittikten 1 ile 2 saat sonra fırçalanmalıdır.  Yemek yedikten sonra acil bir yere yetişmeniz gerekiyorsa diş fırçalamak yerine, diş ipi ile temizlik yapabilirsiniz. Diş ipi ağız kokusu için yeterli olmuyorsa, gargara da kullanabilirsiniz. En son çare olarak dişlerinizi fırçalayabilirsiniz ama en son olarak tercih etmelisiniz. Ayrıca kesinlikle terarlamayınız.

Bazı gıdalar özel olarak ağız içi bakterilerini‚ yani çürükleri tetikliyorlar. Bunların başında şeker ve karbonhidrat içeren gıdalar geliyor. Özellikle çocuklarda diş çürüklerinin fazlaca olmasının nedeni; şeker‚ çikolata gibi gıdaları çok tüketip gerekli diş temizliğini yapamıyor olmalarıdır. Diğer bir tehlikeli gıda da et ürünleridir. Bunlar da diş aralarında hem çok kalıntı bırakıyor hem tetikleyici oluyorlar. Ayrıca asitli içecekler de diş çürümesine doğrudan sebep olabiliyorlar.

Sonuç olarak dişlerimize gerekli özeni gösterip, temizliğini aksatmadığımız taktirde diş çürümesinin görülmesi oldukça az bir durumdur.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir