Meme Kanseri Belirtileri

meme kanseri, meme kanseri belirtileri, meme kanseri işaretleri,

Meme kanseri belirtileri nelerdir? Sorusuna bu makalemizde cevap bulacaksınız.

Meme kanseri tüm dünyadaki kadınlarda cilt kanseri tanısı ile birlikte görülebilen en yaygın bir kanser tiplerinden biridir. Herkes kadın meme kanserine yakalanabilir ve henüz meme kanserine neyin sebep olduğu açık değildir. Ancak, bilinen bazı faktörler sizi daha yüksek risk altında bırakır.

Bu tür faktörler arasında yaşlılık, obezite, sedanter yaşam tarzı, aşırı alkol tüketimi, radyasyona maruz kalma, menopoz döneminde hormon replasman tedavisi, aile öyküsü, menstruasyon bulunur.

Meme kanserinin kadınlar arasında daha yaygın olmakla birlikte, erkeklerde de görülebilmektedir.

Her kanser çeşidinde olduğu gibi meme kanserinde erken tanı önemli olduğu için özellikle belli yaş üstü kadınların yıllık mamografi taramalarının ihmal etmemesi gerekiyor. Kanseri erken aşamada tespit etmek ve yakın aşamada tedavi olmak için mamogram taramalarını ihmal etmeyin.

Göğüslerinizde hissedeceğiniz değişikliklerini doktorunuzla paylaşarak erken tanı aşamasında meme kanseri ile mücadelenizde avantajlı taraf olmuş olacaksınız.


Meme kanseri belirtileri için ilk öncelikle doktorumuz tarafından sizlere özel olarak hazırlanmış videoyu izleyebilir, daha sonra makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.


İşte meme kanseri belirtileri ve önemli uyarı ve işaretleri:

1. Memede veya Koltuk Altında Görülen Şişlik

Meme ve koltuk altındaki, yumru şeklinde olan şişlik hissi meme kanseri belirtilerinin ilk işareti olabilir. Bu tür topakların bazıları ağrılı olabilir fakat genelde sert ve ağrısızdır. Koltuk altında görülen yumru da sert ve kalın bir yapıdadır.

Ancak her gördüğünüz şişlikte panik yapmayın. Her yumru kanser değildir. Vücutta görülen yumrular hormonal değişikliklerden, meme enfeksiyonundan yada memedeki doku hasarından meydana gelebilir.

Göğüslerdeki şişliğin nedenini öğrenmek için doktor kontrolü çok önemlidir.

2. Göğüste Şişme ve Kızarma

Çoğu kadın göğüslerdeki ağrı ve kızarıklığın permenstrüel sendrom (PMS) nedeni ile olduğunu düşünür yada enfeksiyondan şüphelenir. Memedeki ağrı, kızarıklık ve şişlik meme kanseri belirtisi olabilir.

Meme altında bulunan tümör dokulara zarar vererek memede şişliğe ve ağrıya neden olabilir. Bazı durumlarda şişlik kolun yada köprücük kemiğinin altında belirginleşebilir.

Eğer bir haftan uzun süren belirtiler varda vakit kaybetmeden bir doktora muayene olun.

3. Meme Başı Akıntısı

Memeye dokunmadan ve sıkmadan meme ucundan gelen süt dışındaki her türlü akıntı meme kanserinin uyarıcı işareti olabilir.

Meme ucu etrafında ya da süt kanallarında gelişen bir tümör tahrişe ve enfeksiyona neden olabilir.

Göğüslerinizden gelen berrak veya kanlı akıntı bu hastalığın işareti olabilir. Böyle bir durumda derhal hastaneye giderek akıntının nedenini öğrenebilir ve eğer enfeksiyona bağlı ise tedavinizi yaptırabilirsiniz.

4. Meme veya Göğüs Bölgesindeki Ağrı

Eğer meme veya göğüs bölgesinde bıçak batması gibi keskin bir ağrı varsa, bu iyi bir işaret değildir. Vurup geçen, hafif elektrik çarpması şeklinde olan ağrı meme kanserinin belirtilerinden olabilir.

Doğrudan meme arkasında ya da süt kanallarının birinde bulunan bir tümör genellikle meme ağrısı ve rahatsızlığa neden olur.

Meme ve göğüs bölgesindeki ağrının nedeni kanser olmasa da tedavi gerektiren ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Vücuttaki hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları, kötü uydurma sütyenler ve strese bağlı olarak da göğüs ağrısı gelişebilir.

5. Meme Görünüşündeki Değişiklikler

Memenin şeklinde veya büyüklüğündeki herhangi bir değişiklik endişe konusudur. Ayrıca memelerde oluşan çukurlaşmalar, küçülmeler ve asimetrisindeki değişikliklerde çok önemlidir.

Bu tür değişikleri kontrol etmek için aynadan kendinize bakıp kontrol edebilirsiniz.

6. Meme Uçlarındaki Hassasiyet

Meme ucunun görünümü ve hassasiyeti meme kanserinin uyarıcı bir belirtisi olabilir. Göğüs altında oluşan tümörler genellikle sadece meme görünümünü değiştirir ve hissi değişikliklere yol açabilir.

Deri görünümdeki bu değişikliğin nedeni mastitis (meme iltihabı) de olabilir.

Doğru tanı ve tedavi için doktorunuzla görüşmek uygun olacaktır.

7. Göğüslerde Kaşıntı

Meme etrafında bilinmeyen bir nedenle oluşan kaşıntı da meme kanseri belirtileri arasında olabilir, ancak bu çok nadirdir. Tümör nedeni ile bu bölgedeki deri kızarır, itihaplanır, ağırır ve kaşınır.

Aşırı kaşıntı cilde tırmalama hissi verebilir. Ne olursa olsun çok fazla kaşınmayın. Kaşıntıdan rahatlamak için merhem veya losyon kullanabilirsiniz.

Eğer kaşıntı hafiflemiyor ise hemen doktorunuza görünün.

8. Omuz ve Boyunda Ağrı

Omurga boyunca yayılan tümörler, üst sırtta, omuzda ve boyun da açıklanamayan ağrıya neden olur. Fizik tedavi ile geçmeyen sırt, omuz ve boyun ağrınız varsa hemen doktorunuza başvurun. Meme kanseri belirtileri denilince akla omuz ve boyundaki ağrılar gelmez ama bunun tetiklendiği durumlar da gözlenmektedir. Bu sebeple bu hususa da dikkat etmenizde fayda vardır.

Meme Kanseri İşaretleri:

meme kanseri işaretleri, meme kanseri dikkat edilecekler, meme kanseri ayrıntıları,
meme kanseri işaretleri

Meme kanserinden korunmak için ipuçları:

  • Düzenli olarak sağlık taramalarından geçerek riskinizi azaltabilirsiniz.
  • İki ayda bir memelerinizi fiziki açıdan gözle ve dokunarak kontrol edin.
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun.
  • Bir hafta boyunca, düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapın.
  • Yeterli uyku uyuyun.
  • Alkol tüketmekten kaçının.
  • Meme kanserine yol açan kimyasallara maruz kalmaktan kaçının. (renkli yazının üstüne tıklayarak ilgili makalemizde gidebilirsiniz.)
  • Bebeklerinizi iyi emzirin.
  • Postmenopozal hormon tedavisini sınırlandırın.
  • En önemlisi mutlaka doktorunuza danışın.
Bu Yazıyı Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir